Сретење Господње 2020.

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

      Са благословом Његове Светости Патријарха Иринеја, а залагањем др Далибора Ђукића професора Црквеног права на Правном факултету у Београду, наш Храм Св. Јована Владимира, на празник Сретења Господњег, посетили су високи гости из Грчке: архимандрити Никанор и Василије (рођена браћа) и сестре из Манастира Св. Лидије из Аспровалте. Свету литургију служили су гости из Грчке уз саслужење свештеника Игора Лукића и Ђорђа Љубисављевића и протођакона Томислава Милановића. Беседу је произнео Архимандрит Никанор, који је духовник Манастира Св. Лидије. Преводио је брат Далибор. Отац Никанор се осврнуо на прослављање и важност црквеног празника Сретења Господњег као и на Државни празник Републике Србије, говорио је такође о повезаности и пријатељству грчког и српског народа (прилог 1). Након Литургије у име домаћина захвалио се свештеник Игор Лукић (Прилог 2).

    Затим су гости били на трпези љубави у парохијском дому, где се водио разговор пун љубави и пријатељства.

    Сестринство Манастира Свете Лидије је овогодишњи добитник Сретењског ордена првог степена, који додељује Република Србија. Ево шта о њима каже господин Далибор Ђукић, који је наш парохијанин и члан Црквеног одбора:

    "Православно хришћанско сестринство Света Лидија основано је 1958. године као монашка заједница чији је циљ ширење хришћанских вредности у савременом друштву. Да би вршиле своју мисију монахиње су, између осталог, основале највећу црквену штампарију на Балкану, прву црквену радио и телевизијску станицу у Грчкој, изградиле су модеран дечији камп који може да прими више стотина деце, баве се издаваштвом и другим активностима које на савремен и, модерном човеку, приступачан начин преносе  учење Православне цркве.

    Мисионарско деловање сестринства није ограничено само на Грчку. У периоду између  1993. и 2010. године у дечијем кампу сестринства боравило је око 20 000 деце из свих православних земаља. Међу њима убедљиво највише је било малих Српчића, који су погођени ратом у Славонији, Крајини, Босни, Херцеговини, Косову и Метохији налазили привремено уточиште у Манастиру Свете Лидије. Целокупно деловање сестринства током ратних деведесетих година било је усмерено на пружање помоћи угроженој српској деци:  у летњим камповима боравило је преко 10 000 малишана из ратом погођених области, сестринство је куповало медицинска помагала за децу која су током рата постала инвалиди, школа у Аспровалти претворена је привремено у српску школу како би се деци из Републике Српске омогућило да у миру наставе своје школовање, организовано је слање конвоја помоћи народу Републике Српске, сестринство је проналазило донаторе и хранитеље за ратну сирочад, давало је стипендије ученицима и студентима и збрињавало српске рањенике са свих ратишта.

    Оснивач и дугогодишњи духовник Сестринства блаженопочивши архимандрит Теофилос Зисопулос је добитник Ордена Његоша првог реда Републике Српске и Ордена Светог Саве првог реда Српске православне цркве.

    Није могуће на једном месту навести све чиме је сестринство Свете Лидије задужило српски народ. Вредни су дивљења љубав и пожртвовање монахиња, које су у најтежим тренуцима српској деци пружиле све што су могле, а за узврат нису тражиле ни очекивале ништа. Показале су на делу хуманост, алтруизам, несебичну подршку и неизмерну љубав према српском народу."


patrijarh-irinej3.jpg

 • Јутрење : 7:30
 • Вечерње: 17:00
 • Бденије уочи недеље и празника: 17:00
 • Света литургија: недељом и празником у 9:00,суботом у 7,30
 • Акатист Светом Јовану Владимиру:уторком у 17,00
 • Акатист Пресветој Богородици Млекопитатељници:четвртком  у 17,00
 • Духовне трибине: четвртком  после Акатиста
 • Калиграфија за децу: суботом од 10:00 до 11:00
 • Хор за децу:суботом од 11:00 до 12:00
 • Пређеосвећене Литургије у току Васкршњег поста средом и петком у 07:00
 • Пријем нових чланова хора сваке недеље после Свете Литургије


Molitveno pravilo ZA SPAS SRPSKOG NARODA

Нови завјет

Светосавље - Дела Светих Отаца

Светосавље - Житија Светих

Светосавље - Правила и закони

Православни мисионарски центарRadio SLOVO LJUBVE

Kонтакт

 

Aдреса

Игњата Јоба 75, Београд
(Медаковић насеље)
 

Tелефон

+381 (0) 7473 421
 

Email Aдреса

svjovanvladimir@gmail.com